Eurosteel Nybro AB storsatsar på en solcellsanläggning


Eurosteel har gjort en överenskommelse med Nybro Energi om att driftsätta en solcellsanläggning i höst, först väntar takbyte och installation. Solcellsanläggningen är ett led i vår strategi att bli mer hållbara och minska vår miljöpåverkan. Läs gärna mer i artikeln nedan skriven av Jan Stenqvist Barometern OT.

Eurosteel satsar långsiktigt på solenergi

Eurosteel i Nybro AB blir ännu ett av de lokala företag som nu satsar på solenergi. Efter sommaren installeras en större anläggning på taket, i ett koncept med Nybro Energi.

Eurosteel i Nybro hakar på trenden med solenergi och har nu gjort en överenskommelse med Nybro Energi om en större solcellsanläggning på taket. Energibolagets vd Håkan Dahlgren träffade på måndagen Eurosteels Jan Fjeldså och Staffan Berg för att prata om avtalet. Foto: Jan Stenqvist

Eurosteel blir det senaste i raden av företag som växlar över till användning av förnybar el. Den kommande anläggningen beräknas kunna svara för 25 procent av företagets årliga elenergibehov. Efter takbyte och installation av solpaneler beräknas anläggningen tas i drift efter sommaren.

– Hållbarhet står absolut på agendan, inte minst med det fokus som nu finns med hoten från den globala uppvärmningen. Solenergi, menar vi, är ett sätt att minska miljöpåverkan och bidra till ökad hållbarhet. Jag vill också se detta som en för vår del långsiktig affärsutveckling, säger Jan Fjeldså, vd på Eurosteel. Det kommunala energibolaget Nybro Energi är en central part i sammanhanget; bolaget monterar, äger och underhåller solcellsanläggningen – och Eurosteel använder den el som produceras till ett fastställt pris under en avtalstid på 20 år.

Håkan Dahlgren och Jan Fjeldså är överens; Nybro Energi äger och underhåller den solcellsanläggning som ska byggas på Eurosteels tak, och Eurostell köper den solenergi som produceras. Foto: Jan Stenqvist

Konceptet, benämnt Power Purchase Agreement, utvecklades i ett projekt som energibolaget inledde med CTT Bribo, och som nu kopieras i projektet med Eurosteel. Och det kan bli fler avtal. Vd:n Håkan Dahlgren beskriver solenergi som ett för bolaget nytt och växande affärsområde.

– Jag har i dag en lista på ytterligare fyra-fem Nybroföretag som är intresserade av den här lösningen. Fördelarna är att företagen slipper betala miljöskatt och nätavgift för den el som används. Vi ser det här som ett sätt för bolaget att stötta det lokala näringslivet, ge företagen förutsättningar att fortsätta vara verksamma – det ingår i vårt uppdrag, säger han.

Jan Fjeldså ser det som en win-winsituation; vi kan fokusera på att serva våra kunder, och samtidigt minska vår miljöpåverkan. På sikt ska vår verksamhet bli koldioxidneutral.

När solpanelerna är installerade kommer ni ändå att köpa merparten från annat håll. Var kommer den ifrån?

– Vi vet inte exakt hur den framställs, men vi köper den från Nybro Energi.

Håkan Dahlgren:

– Den kommer från olika energikällor. Just nu gör vi översyn kring detta, och det görs med målet att all vår elhandel ska komma från fossilfria energikällor.

Kommentarer är inaktiverade för detta inlägg